Hraničný priechod je od dnešného dňa uzatvorený

08.11.2009 Snina

Ubľa 8. novembra (TASR) - Na základe zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie na Ukrajine sa dnes od 8. h uzavrel hraničný priechod Ubľa na slovensko-ukrajinskej hranici.
Pre TASR to potvrdila Agnesa Kopernická z Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach. V súvislosti so sprísnenými preventívnymi opatreniami tak ostal v prevádzke iba jediný cestný priechod Vyšné Nemecké, kde sa presunuli všetky lekárske kapacity, ku ktorým by sa mali oddnes pridať dvaja vojenskí lekári z Ministerstva obrany SR.
O uzatvorení hraničného priechodu Ubľa informoval minister vnútra Robert Kaliňák v sobotu (7.11. ) na mimoriadnej tlačovej besede v Trenčíne. Za týmto rozhodnutím je podľa jeho slov zhoršujúca sa epidemiologická situácia u našich východných susedov. Na základe informácií, ktorými Kaliňák disponoval, počet chorých na Ukrajine stúpol na 871.000 a chrípka si vyžiadala viac ako 135 obetí. Úplné uzatvorenie hraníc považuje za tvrdé riešenie, ktoré by zároveň znamenalo zníženie toku tovarov. V tejto súvislosti uviedol, že na to aby sa úplne obmedzil počet cestujúcich, by musel byť vývoj situácie na Ukrajine taký vážny, že by priamo ohrozoval územie Slovenskej republiky.
Na hraničný priechod Vyšné Nemecké ministerstvo vnútra sústredí všetky kapacity, či už ide o 24-hodinovú lekársku službu, ako aj o zariadenia na meranie technického stavu vozidiel. Policajti a colníci sú naďalej vybavení respirátormi, rúškami a jednorazovými rukavicami. Kaliňák v sobotu (7.11. ) upozornil, že na slovenské územie sa nedostane nikto, kto bude vykazovať príznaky choroby, alebo jeho vozidlo nebude v 100-percentom požadovanom technickom stave. Minister zároveň konštatoval, že doterajšie opatrenia sú účinné aj vďaka tomu, že občania výrazne znížili svoje cesty na Ukrajinu.
 

Vyberte región